Ömsinta countryballader i höstmörkret

Ryan Adams ”Ashes and fire” (Columbia/Sony)

Ryan Adams är tillbaka med en ny soloplatta efter att bandet The Cardinals upplöstes 2009. Till sin hjälp har han tagit producenten Glyn Johns, som har producerat massor av stora artister och vars son Ethan tidigare producerat Ryan’s skivor ”Heartbreaker”, ”Gold” och ”29”.

”Ashes and fire” är en lugn och fin historia som Ryan själv beskriver har en snällare bild av honom själv, där han ser på sitt eget liv som ett spöke.

Skivan är full av countryballader med klassisk sättning, och överlag så är tempot lite för slött för att man ska orka hålla sig engagerad genom hela skivan.

Det börjar helt underbart med ”Dirty Rain” som är en klockren countrypärla med härlig orgel av Tom Petty & the Heartbreakers Benmont Tench. Sen fortsätter det minst lika bra med ”Ashes and fire” som är en salooncountryvals, Ryan Adams i högform.

Mitten på skivan är lite svagare, framförallt Coldplay-poppiga ”Chains of love” och ”Invisible Riverside” som aldrig hittar svänget eftersom den är lite för långsam, och refrängen är flumprogg-dålig.

Mot slutet hittar Ryan tillbaks igen med härliga ”Lucky now” och den fragila och superfina högstadietryckaren ”I love you but I don’t know what to say”

Skivan håller som sagt lite ojämn kvalité, men topparna är tillräckligt höga för att det ska bli en fantastisk skiva, och dalarna är inte tillräckligt djupa för att förstöra för resten. ”Ashes and fire” är perfekt skiva så här i hösttider, det är bara att sjunka ner i favoritfåtöljen och försvinna iväg med Ryan’s fantastiska röst och sömniga skörhet.

Lyssna även på de akustiska versionerna av ”Ashes and fire” som finns på youtube. Låten blir nästan ännu bättre när den endast framförs av Ryan, gitarr och munspel. Länk: http://youtu.be/VBWAYnRN6dM

Marcus Johansson

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

04

11 2011

Your Comment