Stark, intressant nyproggig debut

 

Samling “När mullret dövar våra öron blir vi rädda” (Epic/Sony)

 

Allt började med att Max Groundstroem som spelat hela sitt liv tröttnade på allt han gjort. En 29-åring som via Elvis, surfrock och stel postpunk till slut fann proggbandet Samla Mammas Mannas lekfulla 1970-talsmusik. En musikalisk resa som nu har resulterat i det (ny)proggiga popbandet Samling!

Max Groundstroem säger:

Jag hade ingen konkret tanke på vad jag skulle göra. Jag började med att spela in egna idéer i min studio. Idéer som var närmare mig själv. Det skulle vara jag utan tanke på stil eller form. Som att börja med ett tomt papper.”

När låtarna sedan kom blev stilen också allt tydligare och även insikten att han behövde andra att göra musiken tillsammans med!

Jag hörde av mig till andra musiker som jag tänkte skulle passa in i sammanhanget.”

Sedan beslöt man sig för en fotosession, detta ens redan innan man hade tagit en ton tillsammans eller hade ett namn på gruppen!

Samling är ett sjumannaband från Stockholm och består av följande medlemmar: Max Groundstroem – sång & gitarr, Victor Hvidfeldt – bas, Erik Sainz – congas, John Lindblom – gitarr, Karl-Johan Liljeberg – trummor, Petter Karlsson – gitarr samt Tobias ”Topi” Okko Öhman – percussion.

Samling har från vissa håll fått viss negativ kritik för att man gör någon form av proggig retrorock, och visst inser man ganska snart att man nog känner igen det hela, men trots detta, har man likväl aldrig hört det förr!

 Detta är egentligen ett bra betyg, för det Samling har gjort är att man har hittat en egen unik och specifik ådra inom ett redan sedan tidigare rejält inmutat och sönderhackat musikalisk område. Ordet jag spontant finner för detta musikaliska uttryck är helt enkelt: Ny-progg!

Den musikaliska upplevelsen landar i diverse influenser från musik som pop, visa och progg, som ibland har fått lite drömsk och psykedelisk anstrykning! Det låter egentligen inte 70/80-tal på något vis, men likväl så har man på något konstigt, men skickligt sätt, ändå fångat in denna musikaliska tidsanda som sedan levereras i en modern musikalisk kostym.

Den 26 oktober 2011 släpptes debutalbumet ”När Mullret Dövar Våra Öron Blir Vi Rädda”. Samling skivdebuterade annars med singeln ”Anna” tidigare i år, men ingen av singelns tre låtar finns med på albumet, det gör däremot singeln man släppte tidigare i höstas – ”Dra täcket över huvudet”.

Albumet innehåller tio spår och ingenting är direkt dåligt, men ingenting är inte heller riktigt så där spontant superduper! Däremot så är det hela väldigt intressant för oss alla gamla fossil som känner sig bekväma och hemma i musikaliska landskap med anor från 1970/80-talen!

Jag tycker att sex av de tio låtarna höjer sig ett litet snäpp över de andra – ”Stackars lilla värsting”, ”Desperationen”, ”Ett slut”, ”Aldrig sätta sig på tvären”, ”Inte räcka till” samt ”God natt”.

När Samling smeker våra öron blir vi nostalgiskt glada! Detta är en stark och intressant nyproggig debutskiva som lovar gott för framtiden!

Roger Skoog

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

05

11 2011

Comments are closed.