’Agent 007’ Wadling återigen beväpnad med sin enastående sångröst!

Freddie Wadling “With a license to kill” (Capitol/EMI)

Jag har liksom många andra alltid varit fascinerad över Wadlings unika röst som, likt ett precisionsinstrument, alltid med stor skicklighet manövrerar sig fram genom musikens olika labyrinter, ibland på gränsen till det otillåtna, men aldrig över densamma! Och sedan barnsben har jag även gillat James Bond-filmerna med deras olika ledmotiv.

Givetvis var jag nyfiken på hur det skulle bli när man sammanförde alla dessa komponenter till en och samma enhet! Freddie Wadling som sjunger olika ledmotiv till James Bond kan ju aldrig bli något annat än bra, kan man tycka! Eller?

Alla som har följt Wadlings musikaliska karriär har också hört honom sjunga punk, elektronisk alternativrock, Captain Beefheart-covers och folkliga örhängen etc. Men nu är det James Bond, som Freddie ”Agent 007 med rätt att sjunga” Wadling, tar i musikalisk besittning!

Freddie Wadling har alltid haft ett stort intresse för film, parallellt med musiken. Därför är det inte helt ologiskt att han på albumet ”With a license to kill” tolkar tolv berömda James Bond-ledmotiv. Dessutom återfinns, på Wadlings eget initiativ, P F Sloan och Steve Barris eleganta ”Secret agent man” (från TV-serien The Danger Man, 1966) med på albumet.

Wadlings huvudsakliga kompanjon på albumet är cellisten Sebastian Öberg (Fläskkvartetten). Öberg har även producerat plattan tillsammans med Christian Olsson. Man spelade in alla grunder med bara cello och sång, därefter funderade man över hur man skulle kunna berika låtarna genom att ändra i arrangemangen, men utan att för den skull förlora den förtätade stämningen man redan hade fångat in!

Men man tog in ett gäng säkra kort, d v s musiker som man hade spelat med tidigare. Christian Olsson (trummor, gitarr & medproducent), Per ”Ruskträsk” Johansson (saxofon & klarinett), samt Goran Kajfes (trumpet). Freddie röst är nästan också att betrakta som ett eget instrument, med sin unika stämma som kan tänjas och formas om i olika ljudkompositioner beroende på sammanhang!

Goran fick fria händer i ”A view to a kill” – ”Han är en mästare på trumpet”, konstaterar Wadling, som själv bidrog med…iPhone! Både i form av keyboardappar, men också med att den faktiskt ringde när de spelade in ”Secret agent man”!

Jag hoppas att vi inte blir stämda av Apple för att deras telefonsignal är med på skivan, ler Wadling”, som körde sin iPhone genom en två decimeter hög Marshallstack.

Freddies egna favoriter på albumet är ”The world is not enough, Another Way To Die & Goldfinger” och Freddie berättar själv varför:

Att sjunga The World is Not Enough gav mig en liten extra kick – jag trodde inte riktigt jag skulle fixa den, för den ligger lite lågt. Men det finns en återhållsamhet i den som är snygg.  Another Way To Die, är en annan favorit. Men även många av de andra växte när jag studerat dem och gått in i dem. Vi var tveksamma till att ge oss på Goldfinger – ingen kan sjunga som Shirley Bassey. Men den är med, som en hyllning till henne.”

Mina egna favoriter på detta album är ”The world is not enough, Goldeneye, Diamonds are forever, Live and let die”, samt ”A view to a kill” som jag nog tycker är alster som lyfter sig lite över de andra låtarna!

De tretton låtarna på skivan är:

You only live twice, License to kill, The world is not enough, Goldeneye, Secret agent man, Diamonds are forever, Another way to die, Goldfinger, From Russia with love, Live and let die, A view to a kill, Tomorrow never dies,  We have all the time in the world”.

Men jag tror nog att man måste lyssna genom hela albumet några gånger innan det hela sätter sig i sinnet, med alla dess individuella detaljer, skiftningar och nyanser! Freddie är skickligt ackompanjerad av ett gäng musiker som ibland påminner om Fläskkvartetten, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att Sebastian Öberg har ett förflutet där!

Detta är en lågmäld komposition där olika James Bond-teman radas upp, ett efter ett, skickligt sammanfogat av Wadlings unika röst. Jag känner instinktivt att man borde sätta sig ner i bästa fåtöljen, i ett totalt nedsläckt rum, med volymen på en lagom hög nivå, med ett glas i handen, fyllt med isbitar som ackompanjeras av något alkoholhaltigt smaskens! Sedan sitter man där och läppjar, med slutna ögon och går in i Freddie Wadlings musikaliska Bond-värld! En värld där agenten Freddie 007 Wadling smyger omkring beväpnad med sin enastående sångröst!

Freddie Wadling i sin tur förklarar hur man bäst får till en optimal avlyssning av detta album:

Man ska naturligtvis ha ett glas Dry Martini – skakad, inte rörd. Och så skadar det väl inte med lite kvinnlig fägring, he he”.

Freddie ’Agent 007’ Wadling får givetvis behålla sin licens för ett väl genomfört sånguppdrag!

Roger Skoog

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

10

11 2011

Your Comment