Fortfarande musik som lever och andas i högsta grad

 

16 Horsepower ”Yours, Truly” (Glitterhouse/Border)

Yours, Truly är en dubbelsamling där CD1 är vad man kallar greatest hits; dessa har gruppens fans tydligen röstat fram. På CD2 finns det ett gäng tidigare outgivna rariteter, B-sidor och några covers. Bandet med  den karismatiska sångaren David Eugene Edwards startade sin musikaliska själavandring i Denver i mitten på nittiotalet och blev under de kommande åren en ledstjärna för genren Gothic Americana. Sen gruppen mer eller mindre lade av runt  2007-2008 har David  huserat i konstallationen Wowen Hand.

Men det här är fortfarande musik som lever och andas i högsta grad, främst då genom Davids röst som brinner av inneboende frustration och sårbarhet och kan utrycka en hetta som skulle kunna smälta vinyl. Han kan påminna om en  amerikansk frikyrkopastor på speed eller en kärlekskrank hane på någon kärleksdrog.

Gruppmedlemmar har kommit och gått men musiken har under åren varit en välkomponerad pytt av folkmusik, country, bluegrass med allehanda rockinfluenser.

Nu var det några år sedan 16 Horsepower frekventerade min CD. Då var det i första hand albumet Folklore (2002) som tilltalade mig med sin blandning av folkmusik och den där påträngande rösten som alltid brann och var svår att värja sig från, på ett positivt sätt.

Eftersom rösten fortfarande brinner så borde denna samling tilltala en yngre musikintresserad skara som söker både framåt och bakåt i den nutida rockmusikhistorien, för att hitta musik som fortfarande ger kickar och förmedlar blod, svett och tårar. Värt att kolla in alltså och då får man på CD2 ett par mäktiga coverversioner av Creedence Bad Moon Rising och Cohens The Partisan.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

30

09 2011

Your Comment