Kieran har plockat om i musikparken

Kieran Kane ”Somewhere Beyond The Roses” (Compass Records/Border/Rootsy)

betyg 4

När en musiker går utanför de så kallade givna ramarna men ändå håller sig innanför dem och det blir ett utmärkt resultat, då är det bara att hissa flaggan, i detta fall stjärnbaneret, buga och bocka. Kieran Kane är en veteran som producerat skön och avslappnad americana innan det begreppet fanns på kartan. I min skivhylla står det en liten bunt Kaneproduktioner som överlevt årens utrensningar för att de har ett sound som håller i alla väder och musikväxlingar.

På Somewhere… har Kieran som vanligt skrivit en samling sånger som berättar sin historier på ett varmt och uttrycksfullt sätt i en ganska traditionell rootsmusikvärld. I ”Why Can’t You” använder Kieran en tidig bluesberättarform. ”Anybody’s game” kunde vara en mörk kortfilm. ”More To It Than This” samt ”Hands Across The Water” är lugna vackra melodier som bärs fram av Kierans avslappnade röst.

Nu kommer vi till det här med de givna ramarna. Denna gång har Kieran plockat om i musikparken så en baritonsaxen har ersatt basen och banjon sköter det mesta i komp och soloväg +någon typ av elektroniskt slagverk som målar upp bakgrundsljuden. Inte en steelguitar eller fiol i sikte. Vän av traditionell americana som undertecknad borde rynka på näsan och fördöma det hela. Men det funkar på ett förbluffande bra sätt; vilket jag tror beror på att albumets grundmaterial, låtarna, är starka och därigenom formbara. Köp och testa.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

08

05 2011

Your Comment