Djupare vid tredje lyssningen

Sparzanza ”Folie a cinq” (Spinefarm/Universal)

betyg 3

Sparzanza är ett band från Karlstad som varit aktiva under en relativt lång period utan att ha gjort allt för stort väsen av sig. Med influenser från modern hårdrock och med något taskig presentation så är det inte så konstigt. När man nu ska släppa sitt femte album ”Folie a Qinq”(FoQ) väcker man lite större uppmärksamhet – det känns som man har utvecklats bara vid blicken på fodralet.

FoQ river igång med spåret ”Temple of The Red Eyed-Pigs” vilket också är skivans vassaste spår och man sätter ribban väldigt högt. Man kan redan här veta om resten är något man vill fortsätta lyssna på. Det finns många intressanta spår som man bör höra fler gånger – ju fler desto bättre! För det tar lite tid innan man inser hur skön skivan är och hur mycket detalj som finns på spåren.

Man kan klassa Sparzanza lite som en korsning mellan den brutala rocken framfört av band som Killswitch Engage och radiorock. Det är snällare än vad jag hade väntat mig och det är absolut inte något som hindrar bandet utan tvärtom, förgyller upplevelsen. Sången är klockren allt som oftast och det finns inte så mycket att klaga på hos de andra medlemmarna heller. Lägg på att texterna faktiskt engagerar och det finns en hel del riktigt fina inslag som gör att jag blev extra fångad.

Det stora problemet med FoQ är att skivan aldrig riktigt kommer upp i samma nivå som första spåret. Och dessutom är soundet väldigt lika rakt igenom, så variationen blir ganska låg. Om man dessutom tar hänsyn till att detta ändå är deras femte album, känns det lite som att man kanske behöver lägga till några extra klassinslag för att verkligen få till den där extra uppmärksamheten. Jag saknar också lite känsla i låtarna, det där lilla extra sköna som verkligen får världen att gunga. Men i slutändan bör man ändå gratulera Sparzanza för ett mycket väl utfört album och jag hoppas innerligt att folk börjar ta till sig deras musik!

Ricky Löfqvist

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

07

05 2011

Your Comment