Mer på riktigt än det rena fejkbandet Spinal Tap

Steel Panther "Feel the Steel" (Universal)
Steel Panther ”Feel the Steel” (Universal)

betyg214

Amerikanska metalbandet Steel Panther är en slags Los Angeles-version av brittiska (och saligt nedlagda) The Darkness. Kanske var det också därför som Feel the Steel släpptes redan i juni i England, men först nu i övriga Europa.

Det här är alltså en slags parodi- eller pastischhårdrock på 1980-talets mest storvulna hårdrockexcesser. Plattan har låtar med signifikativa titlar som ”Asian Hooker” och ”Stripper Girl” och ganska många olika stilbildande 80-talbands speciella trademarks passerar här är i en i stunder smårolig och närmast satirisk kavalkad. Det skojas med bl.a. Bon Jovi, Def Leppard, Poison och Yngwie Malmsteen i denna revy. Men Van Halen- och David Lee Roth-imitationerna är smartast och mest på pricken.

Sedan får man väl själv bestämma om Steel Panther lägger tonvikten vid en kärleksfull hyllning eller framförallt är en spekulativ drift med genren. Men precis som med The Darkness är det här mer på riktigt än det rena fejkbandet Spinal Tap. Och Steel Panthers låtar har hyfsade melodier och hooks. (På den svenska scenen kan man väl se The Poodles som någon slags nordisk variant av det här.)

Dock är Steel Panther bra mycket mer övertydliga och explicita än sina brittiska föregångare The Darkness, och har helt enkelt inte alls samma finess och tongue in cheek. Det är för mycket Beavis and Butthead-nivå för att jag ska falla för det här. Steel Panther har också en väl komprimerad datadigital ljudbild som inte känns särskilt 1980-tal – och är en tung vikt i vågskålen för att det verkligen var bättre förr. (Se där, då kom jag äntligen till sist dit jag ville.)

Henric Ahlgren

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

20

11 2009

Your Comment