Riv och rytm

JET "Shaka Rock" (Virgin/EMI)
JET ”Shaka Rock” (Virgin/EMI)

betyg485

För undertecknad är rock och pop från Australien ungefär synonymt med dessa: AC/DC, The Church, Nick Cave, INXS, Crowded House, Kylie Minogue, John Farnham,  Midnight Oil och The Triffids. Alla utom de tre förstnämnda har åtminstone jag förpassat till glömskans dunkla vrå. Som tur är finns JET, bandet från Melbourne som tidigare har glatt oss med kanonlåtar som Are You Gonna Be My Girl?, Shine On, Put Your Money Where Your Mouth Is och nu på höstkanten den stekheta singeln She´s A Genius.

Det tredje studioalbumet Shaka Rock är nu släppt och titeln säger mer än väl vad det handlar om. Mestadels rör det sig om just rivig, medryckande party-/garagerock i stil med Fagerstas finest The Hives, The Cults av kollegan Ahlgren rättmätigt hyllade Electricplatta och rötterna i Rolling Stones tidiga sjuttiotal. Det är väldigt mycket yeah, yeah och oh, oh och riffen är klockrena. Förnyelse jämfört med de tidigare albumsläppen kan vi i stort sett glömma. JET ångar på och det förslår långt för min del.

Förutom nämnda She´s A Genius finner vi spår som sanslöst rytmiska Beat On Repeat och den, i sammanhanget åtminstone, stillsamma betraktelsen Goodbye Hollywood som höjer sig något över en annars jämnbra mängd. Avslutande She Holds A Grudge är en bitterljuv historia med fin slide och fender rhodes. Oantastligt bra produktion av Chris ”Frenchie” Smith tillsammans med bandet. Minus för förskräcklig omslagsframsida.

Mats Johansson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

28

10 2009

Comments are closed.