Sparsmakad poetisk magi

The Low Anthem "Oh My God, Charlie Darwin" (Bella Union/Bonnier Amigo)
The Low Anthem ”Oh My God, Charlie Darwin” (Bella Union/Bonnier Amigo)

betyg464

The Low Anthem kommer från Providence, Rhode Island och detta är deras första utgivning på ett majorbolag och uppföljaren till 2007års What The Crow Brings. Bandet har redan hyllats av musikpress runt om i världen.

Musikaliskt skulle jag vilja placera in The Low Anthem någonstans mellan Fleet Foxes och Over The Rhine. Det vill säga en lågmäld americana som i Low Anthems fall kan explodera ut i en mer högljud americanarock. Detta gör att skivan känns musikaliskt varierande utan att bli osammanhängande och svåråtkomlig.  Lågmäldheten träffar rakt in i hjärtat och kvarlämnar en känsla av melankoli även när skivan spelats färdigt.

Skivans lyrik är av det poetiska slaget som en blandning av Leonard Cohen, Tom Waits och Ryan Adams, fast med en självklar egensinnighet.  Lyriken sammanfaller med musiken på ett utmärkt sätt som gör lyssningen till en ren njutning från början till slut.

När vi senare i år summerar året skulle jag gissa på att många musikkritiker runt om i världen kommer ha den här skivan högt upp på sina årsbästa listor. För mig personligen är det här en skiva som kommer finnas med mig i hjärtat ett bra tag framöver. Av den anledningen ger jag skivan en stark fyra, som är närmare en femma än en trea.

Lars Svantesson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

13

09 2009

Your Comment