En behaglig och laidback skiva

Pete Yorn/Scarlett Johansson "Break up" (Rhino/Warner)
Pete Yorn/Scarlett Johansson ”Break up” (Rhino/Warner)

betyg345

Hollywoodaktrisen Scarlett Johanssons fjolårsskiva Anywhere I Lay My Head med egna tolkningar av Tom Waits-låtar, lät lite intressantare på pappret än vad den blev i praktiken.

Nu har Johansson slagit sig ihop med amerikanske singer-songwritern Pete Yorn, vilket funkar bättre.

Yorn skrev en hög låtar (det finns också en cover av Chris Bells ”I Am the Cosmos” på plattan) i kölvattnet av en separation och lät Johnsson sjunga duett med honom på materialet – resultatet blev skivan Break Up.

En förebild för projektet lär ha varit Serge Gainsbourgs och Birgitte Bardots franska 60-talsduetter, men det låter det inte så mycket som. Jag associerar nästan mer till Lee Hazlewoods och Nancy Sinatras samarbeten, av någon anledning. Kanske för att vi är på amerikansk mark.

Det är lite elektroniska klanger här och där, ibland har vi akustiska toner. Det drar år soulpop-hållet, till och från. Att Break Up är en separationsplatta tar sig dock inte några större stämningsmässiga ångestladdade uttryck. Låtarna är mestadels trallvänliga och småglada.

Break Up är ganska behaglig och laidback, utan att för den sakens skull vara någon stor skiva. Öppningsspåret ”Relator” kan dock kanske bli en modern minor classic och är också starkast.

Henric Ahlgren

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

14

09 2009

Your Comment