En totalupplevelse

Lisa o Piu "When This Was The Future" (Subliminal Sounds/Border)
Lisa o Piu ”When This Was The Future” (Subliminal Sounds/Border)

betyg515

Sakta, sakta går jag den smala stigen genom den dimhöljda musikens skog där plötsligt dimman lättar en aning och fram träder alvdrottningen Lisa med sitt hov i följe. Hon öppnar sin mun och med en försiktig spröd men samtidigt kraftfull röst har hon förtrollat mig. Jag är vilse i denna skog av mysterier och ljuva toner.

På detta åtta spår långa album tillåts vi sväva fram i en värld målad av så välspelade och mystiskt spröda toner att man verkligen får nypa sig i armen för att veta att man fortfarande ligger hemma i soffan och inte befinner sig i denna mystiska dunkla skog.

Jag hade aldrig tidigare hört talas om denna Lisa som kanske inte är någon alvdrottning? Hon är kanske bara en tös från Åkersberga med efternamnet Isaksson. Hon har här tillsammans med sitt band Piu i alla fall lyckats göra något av det bästa jag hört sedan 70-talet vad det gäller folkinfluerad musik, främst då den brittiska. Det är inte direkt något nytt man skapat, men varför behöver det vara det när det låter så här förbannat rätt.

Man har verkligen fått till både produktion, instrumentering och sång på ett makalöst snyggt sätt. Det är så otroligt sparsmakat och samtidigt mäktigt, det strömmar ut en dold mystik som vilar över det hela som ett väsen från en svunnen tid. Produktionen står Mattias Gustavsson från Dungen för.

Vältämjda melodislingor dansar runt ljuvt smidda harmonier på hängbron vävd av finaste tonsilke, vi tar oss fram mot en mörk del av skogen där massor av mosstyngda stenar ligger sedan århundraden, vi välter upp en av stenarna och finner massor av små gnistrande ädelstenar i myllan inunder.

Denna skiva har massor av små skrymslen och vrår som man hittar ju mer man lyssnar, det är en platta för den som vågar ta sig tid att utforska. Alltså inget för stroboskopjägarpatruller som fyller innehaken runt om i landet.

Receptet för denna totalupplevelse:

1 st Skiva ”Lisa o Piu – When This Was The Future”

1 st Cd spelare eller Mp3 spelare

1 par hörlurar av gott slag. (ett måste för totalupplevelsen)

1 fluffig kudde

1 skön soffa

1 st avslappnad kropp med tillhörande hjärna som gillar musik.

Servera dig gärna denna upplevelse när inga störande element rantar omkring i lägenheten/huset.

Avslutningsvis säger jag att är inte denna platta med på min 20 i topp när året är slut då har vi upplevt ett musikår av aldrig skådat slag. Luta er nu tillbaks mina vänner och låt alvdrottningen från Åkersberga ta er med till den dimhöljda musikens skog.

Tomas Ingemarsson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

21

08 2009

Your Comment