Ett skickligt litet pophantverk

 

God Help The Girl "God Help The Girl" (Rough Trade/Border)

God Help The Girl "God Help The Girl" (Rough Trade/Border)

 betyg456

Nästa år skall man börja spela in den filmmusikal som en av skaparna av indiepopbandet Belle & Sebastian, Stuart Murdoch har skrivit. Redan nu får vi höra musiken till den, vilket är intressant då man får fantisera lite om hur filmen kommer att te sig. Vad jag förstår kommer det att handla om en ung kvinna från Glasgow vid namn Eve som har många grubblerier att ta itu med.

Skivan öppnar med spåret ”Act of The Apostle” som härstammar från Belle & Sebastian albumet ”The Life Pursuit” som kom ut 2006. Detta album har ytterligare en låt med titeln ”Funny Little Frog” med på denna musikalhistoria. Man skulle nästan kunna kalla detta för en Belle & Sebastian skiva, då i stort sett hela bandet lirar på den. Man har till inspelningarna pressat in en 45 man stark blåsorkester i studion, de bildar tillsammans med de kvinnliga vokalisterna en frisk 60-tals doftande ensemble.

Cathrine Ireton som tagits ut genom auditions är den som sjunger de flesta delarna i berättelsen, till sin hjälp har hon också Brittany Stallings, Celia Garcia och Asya som får fram ett härligt girl-group sound som sprunget ur det årtionde då jag själv såg dagens ljus första gången. På låten ”Perfection As A Hipster” får man också höra Divine Comedy’s Neil Hannon ta sig ton. Vad man kan sakna lite är väl Murdoch’s egen röst, men det funkar mer än väl utan den också.

Detta är en härlig blandning av indiepop och det tidiga 60-talets toner som bildar ett skönt, trevligt sound över vilket fröken Iretons röst basar med en klar och tydlig stämma. Detta känns som en mycket angenäm produktion som inte förtar dessa små fina poppärlor det minsta utan förhöjer dem med ackuratess.

Denna platta platsar gott och väl bland de bästa stunderna man haft med Belle & Sebastian. Ett skickligt litet pophantverk om du frågar mig. Nästa år ser jag fram mot filmen, där man i alla fall i förväg vet att soundtracket håller hög klass.

Tomas Ingemarsson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

20

08 2009

Your Comment