Dansk återvinning i tvåpack

Gasolin "Masser af Succes" (Columbia/Sony)
Gasolin ”Masser af Succes” (Columbia/Sony)

betyg457

Att danska Gasolin med Kim Larsen i spetsen skulle ta sig upp på försäljningstoppen 30 år efter att bandet splittrades får väl närmast ses som en trend än en sensation. Greatest Hits-plattor med folkkära artister säljer kanske inte mer i antal nu än förut, men väl mer procentuellt sett i statistiken. Det verkar dagens ”skivbutiker” Statoil och Aftonbladet/Expressen ha insett då de placerar de säkra korten i första rummet.

De folkliga danskarna gjorde ett djupt avtryck i musikhistorien. De var i slutet av 70-talet ”hur stora som helst” i våra breddgrader; men den floppande USA-lanseringen fick dem till slut att gå skilda vägar. Jag minns Kim Larsens egna band då de repade inför en folkparksspelning i Björneborg i början av 80-talet. Då på en liten scen iförda rullskridskor…

Få band kan stoltsera med sådana allsångsnummer som ”Hvad gör vi nu, lille du?”, ”This is my life” och ”Det bedste til mig og mine venner”. Höjdpunkten i karriären blev egentligen deras avskedsturné som förevigades på plattan ”Live i Skandinavien”. De levande versionerna överträffar ofta studioinspelningarna med råge. Därför är det ett smart val att på den nya snyggt förpackade samlingsdubbeln, ”Masser af Success”, bifoga både en studio- och en liveskiva. Hade vi också fått en konsert-DVD i paketet så hade iallafall undertecknad varit mer än nöjd. Då kunde nog betyget fått ytterligare ett plus i kanten.

Peter Dahlén

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

19

08 2009

Your Comment