En mycket homogen platta

 

M Ward "Hold time" (4AD/Playground)
M. Ward ”Hold time” (4AD/Playground)

betyg415

Så fort jag hör en platta med M. Ward känns det som han vevar igång ett jättepositiv från 1930-talet som innehåller alternativ rockmusik komponerad av självaste Django Reinhardt. Det är en raspigt härlig kombination av amerikansk folkmusik, rock, blues och country med lätta inslag från Hawaii. Stålljudande gittarer som bildar underbara mattor av ”hängsväng”. Mannen har en makalös känsla för små finskurna melodier som kommer upp i ett makalöst sväng med små enkla medel.

Jag blir alltid på ett jäkla bra humör när jag hör Matt sjunga, det finns någonstans en underfundig positivism som är svår att sätta fingret på. Helt klart är att han är en av de absolut intressantaste låtskrivarna/producenterna med sitt speciellt uppbyggda ljudlandskap vilket faktiskt många gånger känns kretsa kring tidsepoker som för länge sedan passerat samtidigt som det är fräscht och nytänkande.

Detta är en mycket homogen platta som säkert är med i fighten om mina årets topp 20 album när december månad vilar tungt över oss, dock når det inte riktigt upp till superalbumen ”Transistor Radio” och ”Post-War” men jag tror fortfarande att vi inte hört denne mans mästerverk.

På plattan tar han hjälp Lucinda Williams på den långsamma ”Lonesome Me” vilken är som klippt och skuren för damen i fråga. Det finns dock ett gäng låtar som är intressantare än just denna duett som t.ex. titelspåret eller ”Epistemology”. Med på plattan finns också Jason Lytle tidigare i Grandaddy som f.ö. släpper sin solodebut denna månad. I bakgrunden finner vi aktrisen Zooey Deschanel vars röst verkligen trivs i Matts ljudlandskap. Hoppas ni inte missade plattan ”She & Him – Volume One” med de båda från ifjol.

När ”Never Had Nobody Like You” eller Buddy Holly klassikern ”Rave On” i Matts regi ljuder ur stereoanläggningen kommer jag i sådant självsväng att jag är tvingad att gå ut på balkongen för en nypa luft. Tänk om man kunde stanna tiden för ett slag, då skulle jag gärna göra det med M. Ward i CD-släden.

Tomas Ingemarsson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

07

05 2009

Comments are closed.