Imponerande solodebut med vass attityd

Chris Laney "Pure" (Metal heaven/Border)
Chris Laney ”Pure” (Metal heaven/Sound Pollution)

betyg53

Efter att ha varit medlem i många band och producerat många skivor är det dags för Chris Laney att göra solodebut – och som han gör det! Tolv låtar melodiös hårdrock med vass attityd är vad ”Pure” erbjuder och för tankarna till en ”skitigare” version av exempelvis 80-talets Kiss. Den som tycker att beskrivningen låter intressant kan utan tvekan inhandla ”Pure”.

Själv kan jag inte låta bli att tänka på att det var ungefär så här jag på förhand önskade att ”Live To Win” av och med Paul Stanley skulle låta (som istället är så nära en popskiva en hårdrocksartist kan komma). Öppningslåten ”Situation” slår an tonen med en härlig gitarrslinga, bra sång och en refräng som sitter redan vid första lyssningen. ”I Dunno” är en av de starkare låtarna på skivan, inte minst på grund av den sexigt fräcka texten som tillsammans med aggressiva ”I Hate Yer Guts” är de låtar som textmässigt sticker ut mest. Chris skäms inte för att smyga in referenser från artister han inspirerats av; exempelvis i ”Last Man Standing” som lånar en hel del från Kiss-låten ”A Million To One”. Och det gör att leendet är nära till hands när nästföljande låt ”Skin On Skin” inleds med orden ”We’re A Million To One”… Och ”Get U Down” med sin storslagna refräng är en inte alltför avlägsen släkting till flera av Def Leppard-klassikerna.

Att välmeriterade Lennart Östlund är inblandad som både låtskrivare, musiker och producent samt att skivan är inspelad i anrika Polar Studios i Stockholm har förstås stor betydelse för det välljudande slutresultatet. Gästspelen på skivan är många. Bland andra medverkar Vic Zino, Mats Levén, Zinny Zan och Nalle Påhlsson. Och så har före detta Kiss-gitarristen Bruce Kulick varit med och skrivit ”The Stranger In You”. Skivor med gästspel från många artister blir ofta lite splittrade men på ”Pure” går det helt klart en röd tråd genom hela skivan. Bra jobbat, Chris!

Magnus Bergström

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

26

04 2009

Comments are closed.