Högkvalitativ tysk power metal

iron s

Iron Savior ”Reforged/Riding On Fire” (AFM/Sound Pollution)

Nyinspelning av gamla låtar på grund av rättighetsproblem med Noise Records. Det har vi hört förut. Ibland blir resultat sådär, ibland okej, ibland bra och ibland rentav bättre än originalet.
Reforged – Riding On Fire hamnar i kategorin bra. Varken mer eller mindre.

Tio studioskivor, en livedito och 20 år sedan debutskivan – ja tiden är, oavsett rättighetsproblem eller inte, helt klart mogen för ett jubileum av något slag och varför inte på detta sätt.
Det som saknas i entusiasmen som finns i originalen kompenseras med en (oftast) bättre ljudbild.

Att från en tämligen omfattande diskografi plocka ihop låtar till en det bästa-samling är inte det lättaste, om alla lyssnare ska bli nöjda. Med hela 19 låtar fördelat på två skivor måste det ändå sägas att bandpappan Piet Sielck & co fått till ett mycket bra slutresultat, med ett låtflöde som känns helt naturligt.

Bästa låten är utan tvekan Battering Ram, vars refräng sitter som en smocka redan efter första lyssningen. Som låt betraktad är den dessutom något av ett skolexempel på högkvalitativt tyskt låtsnickrande.
Men den har hård konkurrens från i första hand Iron Savior, Tales Of The Bold, No Heroes och Break The Curse (lite anmärkningsvärt med en så bra låttrippel på bakre skivhalvan).
Sistnämnda bjuder på en näst intill perfekt symbios mellan power metal och heavy metal; fina detaljer i gitarrspelet, tempovariationer och allsångsrefräng.

I dagsläget är – skivförsäljningsmässigt sett – jättar inom genren som till exempel Primal Fear ingen match för Iron Savior, som vinner en europeisk power metal-titelmatch alla dagar i veckan. Hmmm, tänk förresten vilken dröm det vore att få höra Ralf Scheepers (Primal Fear) stämma till detta låtmaterial.
Det är nämligen just sångrösten som i längden är den lilla akilleshäl som går att hitta. Ibland blir den bara för… Tysk. Ironiskt nog med tanke på musikgenren.

Magnus Bergström

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

15

12 2017

Your Comment