Thrashveteraner som fortfarande levererar

flotsam

Flotsam And Jetsam ”Flotsam And Jetsam” (AFM)

   Release: 20 maj

Jason Newsted. Lika bra att få det överstökat direkt; ja han var mycket viktig för Arizona-thrashveteranerna. De första åren. Som det tjatas om honom i (nästan) varenda artikel och skivrecension skulle man kunna tro att han fortfarande är med i bandet.
Men här och nu kastar vi oss givetvis till nutid. Och därmed är det dags att syna det självbetitlade opuset i sömmarna. Trettio år efter debuten med klassikern Doomsday For The Deceiver.
För egen del minns jag – med ett leende från öra till öra – kanonkonserten i den kylslagna natten i Blekinge på Sweden Rock Festival 2014. Öronmumma!
Har de då något att komma med idag? Ja för bövelen!
Någon eller några har dessutom tänkt till ett extra varv när det gäller låtordningen. Godbitarna är nämligen utspridda på ett sätt som gör att de lättglömda ursäkterna till låtar (jag tänker framför allt på Creeper och Smoking Gun) inte skadar lyssningsupplevelsen nämnvärt.
Öppningen är urstark med Seventh Seal; sångaren Erik A Knutson visar vart skåpet ska stå och Life Is A Mess; ett prima exempel på den aggressivitet och teknik som de gjort till sitt signum.
Allra bäst är låtduon Iron Maiden; en ösig sak med smarriga heavy metal-vibbar och en refräng som inte släppter taget och Forbidden Territories; smått episk och progressiv med imponerande känsla och störtsköna taktbyten.
En sak tycker jag dock saknas överlag och det är ett fetare basljud. I just thrash är det extra passande med en framträdande fyrsträngare, för att få till den där extra kicken. Dessutom hade det inte varit fel om lite överflödigt gubbfläsk hade skurits bort. Nio-tio låtar hade absolut suttit bättre än tolv.</font>
Men visst håller Flotsam And Jetsam thrashfanan fortsatt högt och är välkomna tillbaka när de så önskar – både till den svenska konsertscenen och med nästa skiva.

Magnus Bergström

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

18

05 2016

Your Comment