Aggressiv uppföljare med vasst gitarrspel

inferior

Inferior ”The Red Beast” (Big Balls/Sound Pollution)

Vi skriver år 2016 och värmländska Inferior är tillbaka med mer fullt ös och rakt på sak, jämfört med fullängsdebuten Unsoiled (2013). Sistnämda pärla innehöll ett mer progressivt stuk och det är något som åtminstone undertecknad önskar att bandet fortsatt med. Saknaden efter låtar i stil med The Maker’s Waste och Perish är stor.
Något som sticker ut rakt igenom på The Red Beast är alla underbara gitarrsolon. Duon Christian Fredriksson och Jonas Thorsén verkar trigga varandra till att prestera sitt allra yttersta. Och frågan är om vi inte redan i inledningslåten Own Your Honor får lyssna till det allra vassaste gitarrsolot. Dessutom är refrängen inte så lite klistrig och voilà; en stark kandidat till bäst-på-skivan.
Den gutturala sången av Kristian Karlsson (även bas) är inte dum alls och även om aningens mer variation hade varit önskvärt är det synd att klaga.
Är trummor något som föredras rekommenderas framför allt Above the Surface, i vilken Thomas Rom är all over the place. Karln övertygar skivan igenom och verkar ha fler armar än gemene man.
Fartmonster som Expressed In Murder och Divine Spectres är gedigna hantverk men lämnar ändå inga bestående intryck. Jo förresten; en känsla av att öronen har körts över dröjer sig kvar.
Den fem minuter och fyrtioåtta sekunder långa titellåten är det närmaste vi kommer Unsoiled. Jag behöver alltså egentligen knappast skriva att det är en thrashdeath-smocka av mycket hög klass.
Och plötsligt händer det! Mitt i Momumental Cessation hörs de där små Opeth-vibbarna som Inferior gör så bra. Här i form av ett medryckande riff i stil med slutdelen av nämnda bands Deliverance. Ack en sådan djuvlig minut.
Som slutkläm kan sägas att hundra procents aggressivitet gick vinnande ur låtskrivarstriden denna gång. Dynamiken har till större delen fått stryka på foten. Jaja, vi får väl se hur det blir nästa gång… Inferior är nämligen här för att stanna!

Magnus Bergström

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

05

05 2016

Your Comment