Bästa och fräschaste på mycket länge

skenet

Skenet ”Allting rullar” (Subliminal/Border)

För många månar sedan besöktes årligen spelmansstämman i Ransäter. Så här i backspegeln kan jag nog erkänna att det var den unga kvinnliga fägring som drog mer än buskspel och misslyckade turer i hambo och schottis. På väg hem i sommarnatten ner mot Karlstad var det alltid skönt om någon hade ett kassettband med en rejäl rockgitarr att rensa öronen med från alla 5/6 och 11/9-delar.

Men hade det då funnits ett band som Skenet från Bollnäs hade det varit guld för pop- och rockskadade hörselgångar. Det har gjorts många goda försök att blanda den svenska folkmusiken med rock, pop och jazz. ”Allting rullar” är det bästa och fräschaste på mycket länge. Skenet med riksspelemännen Lena och Staffan, plus goda musikaliska vänner med elguror och synthar och mellotroner i bagaget, skapar nya visioner och stämningar där alltid det så svenska vemodet är närvarande. På samma gång finns det drag av electronica, progg, psykedelica och rockfragment. Men det som fogar allt detta samman till något unikt är i grunden det svenskaste vi har, den stora folkmusikskatten.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

01

04 2015

Your Comment