Sista Wintern

johnny winter step back

Johnny Winter ”Step Back” (Megaforce/Border)

Det blev ingen sista vinter för Johnny. Det var ju inte så länge sedan han vandrade vidare till sin blueshimmel någon gång i juli. Det var inte så länge sedan han gästade Karlstad och de som var på plats då vittnade om en bluesgigant som var i dålig fysisk form. Livets hårda musikerskola hade satt djupa spår och sår i Johnny på mer än ett sätt.

Step Back är hans sista nyinspelade album som nyss har släppts. På detta gästas han av  supergitarrister som Eric Clapton, Billy Gibbons, Leslie West, Brian Setzer och Joe Bonamassa. Visst liras det en massa blueslicks till tusen, men vi har hört det förut. Det är en av bluesmusikens hörnstenar, men också en av dess kvarnstenar att ständigt bära med sig. Fortfarande sjunger den gode Johnny kraftfullt, och med en härlig bluesfeeling. Inledande Unchain My Heart lånar en del arrangemangs-idéer från Ray Charles och Joe Cockers versioner, men svänger så det räcker.

Sen kommer en radda blueslåtar som inte är lika intressanta på skiva, kanske live. Killing Floor är alltid en bra låt, både här och med Electric Flag. Instrumentala Okie, Dokie, Stomp är en höjdare som svänger och lyfter ur sitt bluesformat till en riktig partyklösare. Nu ska jag ta chansen att tjata om att blues ska vara live, så ni inte tror att jag är en rabiat blueshatare. Förövrigt så gillas den sista John Mayallplattan fortfarande så den spelas till och från. På detta det sista Winteralbumet räcker det för min del med fyra till fem spår ett tag framåt när hösten och bluesen möts.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

25

09 2014

Your Comment