Får rysningar i hela kroppen

amaranthe

Amaranthe ”Massive addictive” (Spinefarm/Universal)

   Release: 15 oktober

Efter ett år och ett medlemsbyte är Sveriges nya metalstjärnor i Amaranthe tillbaka med nytt material. Med två kanonbra album i sin katalog, ”Amaranthe” och ”The Nexus” hade jag ganska stora förväntningar på nykomlingen, och helt ärligt, det här är kanske det albumet jag sett fram emot allra mest under hela hösten.

Jag var i en början lite rädd att bli besviken, men det var helt i onödan. Man kan säga såhär:

MASSIVE ADDICTIVE är 12 spår euforisk perfektion.

Redan från starten med den lite kaxiga ”Dynamite”, till de tunga tonerna i titelspåret, till ”Over and Done” där deras fantastiska röster totalt dominerar sönder allting, till den ovanligt tunga ”Ordinary Abnormality” för att sedan rundas av med känslosamma ”Exhale”. Och detta är då bara ett urval av alla fantastiska spår – vi får ju för guds skull inte glömma ”Digital World” eller ”Trinity” eller singeln ”Drop Dead Cynical”.

Det är liksom inte bara det fantastiska arrangemangen med Elize, Jake och Henrik – utan det är allt. Intressanta texter, fantastiska melodier och riff, kompositioner som bara blåser bort en. De två första albumen var bra alltså, men det här, det här mina vänner. Det här är bra. Jag har inte kunnat sluta lyssna på den ända sen jag fick in den.

Något som jag dock lade märke till redan från början är att musiken, som tidigare har liknats vid disco metal (detta i positiv bemärkelse), har gått åt ett något hårdare håll. Inte lika dramatiskt som Dynazty, men ändå en markant skillnad. Lägg då också till att de har en ny screamer, Henrik, som också hjälper till en hel del med det nya, aggressivare soundet. Produktionsmässigt finns det heller inget att klaga på – allt är jämnt och fint mixat.

Ja. Jag vet inte vad jag har att tillägga. Har ni gillat Amaranthe’s tidigare grejer kommer ni älska den här, det lovar jag er. Plattan är lika beroendeframkallande som titeln påstår. Detta är det bästa de gjort hittils.

Jag är i alla fall massively addicted.

Bästa spåret: Titelspåret, ”MASSIVE ADDICTIVE” Får rysningar i hela kroppen

Sara Köhler

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

29

09 2014

Your Comment