Bra sväng med superba musiker och låtar

claptonbreeze

Eric Clapton & Friends ”The Breeze – an appreciation of JJ Cale” (Polydor/Universal)

Som du vet så levererade JJ Cale två riktiga dunderhits till Eric Clapton, After Midnight och Cocaine. De finns inte med på detta hyllningsalbum till mannen som samtidigt gav sin musik en klassisk laidbackstämpel och ett montumentalt grundsväng.

JJ Cale var också en utmärkt låtskrivare, innan han gick bort sent i våras. Call Me The Breeze, Magnolia och Sensitive Kind är tre av mina många JJ Cale-favoriter.

Eric Clapton har tillsammans med sina vänner Mark Knopfler, John Mayer, Wille Nelson och Tom Petty, plus ett gäng toppmusiker här tolkat JJ Cales musik. I mitt tycke kanske lite för nära originaluppförandet av låtarna. Bäst lyckas Willie Nelson, som med sin säregna personliga röst tolkar JJ Cale på ett eget sätt.
Det saknas några kvinnliga röster i denna mansdominerade JJ Cale-samling. Varför inte Lucinda Williams eller Emmylou Harris ?
Men visst svänger det som bara attan bort emellan åt. Det vore väl konstigt annars med en sån samling superba musiker och låtar. Min egna favorit här är Don Whites version av Sensitive Kind.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

18

08 2014

Your Comment