En historisk upplevelse i renässansens anda

Blackmore’s Night ”A knight in York” DVD (UDR/Playground)

Ritchie Blackmore – en av 1960-, 70- och 80-talets stora gitarrgudar och mest känd för sina banbrytande insatser i Deep Purple och Rainbow – har sedan 1997 haft sitt eget projekt Blackmore’s Night.

Tillsammans med sin fru Candice Night har Ritchie nu i 15 år levererat renässansmusik med känsla och finess. Bandet har under åren släppt 10 CD och 3 DVD-skivor.

Detta är inget för den som är ute efter hårdrockaren Ritchie – för av honom verkar det inte finnas mycket kvar, även om man kan få en glimt av honom när han plockar fram stratocastern. Då låter det nästan lite Rainbow över det hela. Men detta är helt och hållet en historisk upplevelse i renässansens anda med musik av mycket hög klass.

Candice är mycket karismatisk som sångare och frontfigur, hennes stämma är ren och klar men saknar en del i omfång – tyvärr. Det gör ibland att vissa av låtarna kan verka likartade.

Att parets knappt 2-åriga dotter Autumn kommer inknallandes på scenen under pågående konsert förstärker bara intrycket av en familjetillställning. Hon verkar dock lite reserverad mot ”the man in black” trots att han räcker henne handen och t.o.m. erbjuder henne att spela på pappas gitarr.

Ritchie levererar dock ett gediget gitarrspel genom hela konserten – ibland byter han stränginstrument men det gör ingen större skillnad. Några solon är riktiga pärlor med mycket känsla och inlevelse.

Så för dig som önskar en stunds stillsam musik (mestadels) är detta en mycket bra DVD.

För dig som vill ha ett smakprov av vad Ritchie Blackmore gör nuförtiden är det också en väl värd investering – men förvänta dig inte någon hårdrock.

Denna den senaste DVD:n är filmad i operahuset i York (England). Att knappt 90 minuter av den 150 minuter långa konserten släpps måste dock anses lite förvånande.

Ulf Eriksson

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

28

06 2012

Comments are closed.