Tack för denna kulturgärning

Monica Zetterlund ”Don’t dream of anybody but me” (Él/Border

Detta är en tidig Monica Zetterlund som sjunger omväxlande på svenska och engelska. De flesta låtarna kommer från  fem EP-skivor som kom mellan 1958–60. EP-skivan (extend playing) innehöll fyra låtar och var ett mellanting mellan singelskivan och LP–skivan. Det senare ska ses som ren dåtidsinformation.

Vi hör en ung Monica där rösten fortfarande är spröd men full av den mellankoli som senare skulle bli något av hennes adelsmärke. Man hör också hur rösten mognar efterhand och utvecklas till den stora kvinnliga jazzvokalist som senare  kommer att slå igenom med Bill Evans i och med albumet Waltz For Debby och ännu längre fram i och med samarbetet med Hasse å Tage.

Här finns det musikalpärlor från My Fair Lady och Porgy And Bess. I den senare sjunger hon duett med Carli Tornehave.

Den stora amerikanska sångboken är flitigt representerad, bland annat med Hallelujah I Love Her So och Fly Me To The Moon. Här – med svensk text, Med Andra Ord.

Det som är häpnadsväckande med denna tidsresa i svensk jazzmusik är att det låter så bra. Ljudet är kristallklart och
man förstår att svenska jazzmusiker under denna tid hade ett gott rykte.

Som bonus på detta välfyllda samlingsalbum finns utöver Monica Zetterlund, barytonsaxofonisten Lars Gullin och pianisten Jan Johansson två andra svenska jazzgiganter. Tack skivbolaget för denna kulturgärning. Ge mig mer!

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

02

05 2012

Comments are closed.