Nytändning

Dr. John ”Locked  Down” (Nonesuch/Warner)

Den gode Doktorn, funkens överstepräst från New Orleans har övergett sitt vanliga recept och lierat sig med Black Keys gitarrist Dan Auerbach. Borta är de väloljade funkbröderna i Lower Side 711, som nästan alltid brukar sluta upp vid doktorns sida.

Locked Down har Dan Auerbach handplockat ett nytt band och förvisat Doktorn bort från pianopallen till farfisaorgeln/wurlitzerelpianot. Större delar av albumet lär vara skrivet och producerat i studion, vilket ibland hörs då några av spåren har en jamkaraktär över sig. Annars finns det inte mycket att närkegnälla på. För detta är den nytändning som Doktorn så väl behövde.

Inledande Locked Down sätter agendan för vad det kommer att handla om på följande tio spår… En betydlig mer skramlig resa i voodoons träskmarker där Doktorns lätt knarriga röst låter bättre än på länge. Det som förstärker och fördjupar ljudbilden när det är riktigt bra är hur blåsarrangemangen och körinslagen smälter samman med  Doktorns röst. Ett klart plus i kanten för Dan Auerbach egna gitarrspel på detta mer än lyckade Dr. John-album. Nyfunktionalism som funkar alltså. Gött mos.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

26

04 2012

Comments are closed.