Best supporting act: Marion James

Marion James ”Essence” (EllerSoul/Hemifrån)

Inom filmen finns de stora stjärnorna som ofta är nominerade till Oscars, och som man får läsa om i alla tidningar.

Bakom dessa står ofta de så kallade ”supporting acts”, vilka har till uppgift stötta stjärnorna. Om man tar motsvarande koncept till musiken så finns även där stora sjärnor som alla känner till, men även artisterna strax under i rangskalan.

Marion James är en sådan. Den kvinnliga stjärnan i hennes genre, blues och R&B är väl Aretha Franklin, men Marion ligger inte långt efter! Hennes nya album heter ”Essence” och det är en bra titel då det innehåller det viktiga av blues.

Marion har en lång erfarenhet av musik, och började som många bluessångare inom gospel. Under tidigt hade Marion ett eget band med en herre vid namn Jimmy Hendrix som gitarrist! 1966 kom ”That´s my man” som hamnade på top-10 i USA.

På nya skivan hörs tydligt att Marion är influerad av Billy Holiday och Ruth Brown, bland andra storheter. Albumet innehåller 13 låtar, med blandade stilar från rökig blues till funky R&B. Lyssna på ”My mama”, som svänger grymt!

Marion James kallas ”Nashvilles queen of blues”, och jag kan nog hålla med. Så hon borde få en Oscar för ”best supporting act” inom blues och R&B.

Köps och njuts bäst i vintertid ihop med lite Gumbo-food.

Conny Eklund

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

19

12 2011

Your Comment