En utveckling från debutalbumet

Bon Iver ”Bon Iver” (4AD/Playground)

Amerikanske singer-songwritern och indie-folkrockaren Justin Vernon har ett musikaliskt projekt kallat Bon Iver (en anglisering av franska ”bon hiver”- ”bra vinter”). Efter ett kraschat förhållande bosatte sig Vernon tre månader i sin pappas skogsstuga i norra Wisconsin. Där spelad Vernon under namnet Bon Iver in det suggestiva albumet For Emma, Forever Ago . Detta album var först tänkt som en demo, men dess växande popularitet och spridning gjorde att det till slut släpptes reglerätt på skivbolaget Jagjaguwar (2008) och blev en omsusad internationell publik- och kritikerframgång, inte minst i Europa.

Inför andra albumet där Justin Vernon nu satt ihop ett helt band till namnet Bon Iver har förväntningarna varit enormt stora. Plattan döptes till kort och gott Bon Iver och dess sångtitlar består av namn på städer i världen och produktionen är mer påkostad och storslagen i sitt sound i jämförelse med debutalbumet. Om den hemmagjorda, men suggestiva känslan var en av styrkorna med första plattan är mäktigheten i ljudbilden just en av styrkorna med den andra. Bon Iver får sägas ha levt upp till förväntningarna och det har även välförtjänt blivit ett fortsatt positivt internationellt mottagande och hyllade turnéer.

Lyssna på: ”Calgary”, ”Perth”, ”Towers”.

Henric Ahlgren

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

15

11 2011

Your Comment