En härlig skiva att filosofera, höstmysa och tokdansa till

 

Eldkvarn ”De berömdas aveny”  (EMI)

Evighetsbandet Eldkvarn har nu spelat ihop i 40 år. Det är imponerande. De är ständigt aktuella och alltid ute på vägarna. Nya skivan är den fjärde som är producerad av proffset Jari Haapalainen. Och det hörs tydligt, den har Jari’s karaktäristiska sound och produktionen är snortight.

Skivan inleds av titellåten som är en instant classic, en helt fantastisk låt med snyggt blås och svängigt trumspel. Problemet är bara att låten är så mycket bättre än resten av plattan, så man måste gå in i ett annat läge när man fortsätter lyssna på skivan.

Några av höjdpunkterna på skivan är förutom titellåten den minst lika svängiga ”En liten kyss av dig”, långsammare Pluraballaden ”Den sorgliga orkestern” och Carla-signerade ”Täby galopp”.

Generellt sett tycker jag att skivan är lite för ojämn för att den ska funka fullt ut. Alla låtar har delar jag gillar, men samtidigt delar som jag tycker mindre om. Framför allt är det textmässigt som poeten Plura inte når riktigt fram denna gång, musikaliskt är det oftast klanderfritt. I de inledande låtarna gnälls det lite på pressen, kanske något att tänka på innan man tackar ja till diverse tv-program?

Men om jag inte gräver ner mig för mycket i detaljer så är det en härlig platta som tillfredsställer de flesta behoven hos gemene man och kvinna, och det ligger en sen-Dylansk stämning över hela skivan. En skiva att både filosofera, höstmysa och tokdansa till.

Marcus Johansson

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

24

11 2011

Your Comment