Men…detta är ju riktigt bra, Nanne!

Nanne ”My Rock Favourites” (Lionheart/Universal)

Den 23 november släpps Nanne Grönwalls nya album: ”My Rock Favourites”! Detta är en hyllningsskiva där Nanne har spelat in en lång radda av sina egna rockfavoriter!

Tyvärr så blir nog den första instinktiva tanken hos många förståsigpåare ungefär så här: ”Shit! – Ytterligare en skiva innehållande diverse mediokra covers som vanhelgar, sargar och skändar en massa goa klassiker!”

Men, jag vill bestämt hävda… att så inte är fallet!

Detta är faktiskt en positiv överraskning för alla oss, som inte redan från första början har låst fast sig i en negativ spiral av diverse förutfattade meningar kring sådana här produkter! Tycke och smak är en sak, men lyssna gärna på skivan först!

För detta mina vänner är faktiskt, trots att detta är en coverskiva, riktigt bra!

Totalt sexton låtar av artister som Mike Oldfield, Joan Jett, Kiss, The Clash, Heart, AC/DC, Rainbow, Ramones, The Osmonds, Slade, Janet Jackson, George Thorogood, Rod Stewart, Genesis, Sham 69 och Clawfinger tolkas på ett värdigt vis. Detta mina damer och herrar – är rockmusik, som håller hög klass! Nannes röst passar också som handen i handsken för dessa rockiga alster och det hela känns både äkta och genuint i hela sin framtoning! Jag gillar detta och trots att det hörs att det är Nanne som sjunger, låter det ändå inte riktigt som Nanne brukar låta till vardags! Ett epitet som faktiskt lyfter framförandet och produkten ytterligare ett snäpp!

I stora drag delar Nanne och jag musiksmak när det gäller låturval på detta album. Ett album där favoritlåtar och gamla godingar radas upp, en efter en!

De låtar som finns på skivan är enligt följande:

”Shadow On The Wall – Nag – Heaven’s On Fire –  Should I Stay Or Should I Go – Will You Be There  – Thunderstruck – All Night Long  – I Wanna Be Sedated – Crazy Horses – Everyday – Black Cat – Bad To The Bone – I Don’t Wanna Talk About It – I Can’t Dance – If The Kids Are United  – Biggest And The Best

Nanne fick sitt genombrott redan 1986 i Melodifestivalen, då med låten ”Eldorado” som hon framförde tillsammans med Peter Grönwall och Angélique Widengren, i gruppen Sound of Music. Totalt har hon medverkat i Melodifestivalen tio gånger som artist och/eller låtskrivare.

2010 kunde Nanne Grönwall fira hela 25 år som artist. Det blev ett jubileum som bl.a. innehöll en uppskattad sommarturné, samt en höstturné i välfyllda konserthus runtom i landet. Året avslutades med en egen fartfylld show, på Ladan i Båstad under fem vinterhelger, där hon bjöd på en bejublad show tillsammans med diverse gästartister som Sanne Salomonsen, Lotta Engberg, Lasse Berghagen och The Playtones. Våren 2011 tog Nanne, under tio veckor, också vid efter Magnus Uggla som radiopratare i radions P4 på fredagseftermiddagarna.

Hösten 2011 gör Nanne huvudrollen i ”Boeing Boeing”, vilket är den första renodlade teaterrollen hon gör där hon inte kommer sjunga en endaste ton, men istället passar hon på att släppa det mycket rockiga albumet ”My Rock Favourites”. Våren 2012 är tänkt att fortsätta i rockens tecken och tillsammans med sitt band ger hon sig då ut på en exklusiv turné där hon också kommer att framföra material från denna hårda och rockiga skiva!

På ”My Rock Favourites” förekommer det även några intressanta gästartister! På Rainbow-låten, ”All Night Long” sjunger Nanne tillsammans med Hammerfalls Joacim Cans, och på AC/DC-låten ”Thunderstruck” återfinns både Motörheads trummis, Mikkey Dee på trummor, samt Linda Lampenius på fiol. Dessutom medverkar Clawfinger på den egna låten ”Biggest And The Best”!

Balansen mellan de olika originalen och kopiorna ligger nästan helt rätt på detta album! Det hörs vilka låtar som framförs och man har behållit grundstommen från ursprungen och endast gjort små förändringar i arrangemang och utförande. Man har behandlat låtarna med stor respekt och ingen låt på albumet skäms egentligen för sig, även om jag kanske inte direkt gillar Nannes låtval när det gäller den aktuella låten från Slade. Jag älskar normalt ”Everyday”, men detta är en låt som i min värld helt och hållet står och faller med Noddy Holders raspiga stämma! Men även om Nanne nu inte gör bort sig när det gäller denna låt, så finns det endast en version av denna låt för mig – och det är originalet! Så detta är egentligen i mina öron, den enda plumpen i protokollet.

Men man ska nog försöka undvika att jämföra för mycket mot originalversionerna, för det blir aldrig riktigt rättvist. Men gillade man exempelvis de gamla coveralbumen med gruppen Heavy’s, från skarven runt 1989/90 (”Metal Marathon” respektive ”More Metal Marathon”), ja då gillar man nog även denna anrättning som rent musikaliskt har en likartad struktur. Fast på Nannes skiva finns inga medleys, utan sexton enskilda låtar!

Jag kan ju inte ge något annat än ett högt betyg till Nanne för denna skiva, för det är faktiskt riktigt bra, trots att det är covers och trots att jag sedan tidigare inte är någon större beundrare av Nanne genom åren (bortsett från några enstaka låtar)!

Men detta är ju riktigt bra, och särskilt med tanke på hur svårt det brukar vara att få till en sådan här skiva i alla dess delar, så måste betyget också bli bra! Trodde aldrig att jag skulle sätta ett sådant högt betyg på en coverskiva, men ibland måste även entusiasm och engagemang premieras!

Roger Skoog

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

23

11 2011

Your Comment