Tunga riff och ballader

Dream Theater ”A Dramatic Turn Of Events” (Roadrunner/Warner

 
 
Efter 2 minuter och 30 sekunder av härliga instrumentala tongångar får sångaren James LaBrie ta ton för första gången på A Dramatic Turn Of Events, den nya given från de progressiva kungarna Dream Theater och det är första skivan utan originaltrummisen Mike Portnoy.

Många har fruktat att i och med nämnde Mikes ”avgång” så skulle metalinslagen i musiken minska. Nu vet vi svaret och det är både ja och nej: tunga riff är vanligt förekommande men samtidigt är de lugnare tongångarna fler än tidigare. Självklart går det inte att neka till att sångaren James LaBrie har en röst som passar extra bra till ballader, men för mycket ”sött” är aldrig nyttigt…

Av flera starka låtar så väljer jag Lost Not Forgotten som min favorit. Man kan lugnt säga att DT kan det här med taktbyten och här duggar de tätt, och Mike Mangini får chansen att briljera bakom trummorna med olika smakfulla finesser.

Tre andra låthöjdpunkter är det progressiva mästerverket Breaking All Illusions, On The Backs Of Angels (växer för varje lyssning) och Build Me Up, Break Me Down (kanonrefräng som fastnar direkt).

Men trots flera mycket starka låtar (se ovan) så är det två saker som förhindrar full betygspott:
Maxantalet ballader överskrids (det räcker med en) och då hjälper det inte att innerliga This Is The Life är den bästa ballad bandet fått till på många år.

Att konkurrera med fullpoängaren Black Clouds & Silver Linings är en omöjlighet.
 
Magnus Bergström
 
Fotnot: För maximal njutning rekommenderas lyssning i hörlurar.

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

17

09 2011

Your Comment