Still going strong

Hot Tuna ”Steady As She Goes” (Red House/Border)

Trenden att äldre band återsamlas håller i sig. Ibland spela de igenom hela album på scenen vilket iochförsig är en ganska god idé. Varför Hot Tuna nu är tillbaks i studion är lite osäkert. Nu rör det sig bara om två av originalmedlemmarna – gitarristen Jorma Kaukanon och trummisen Jack Casady plus vänner och bekanta samt producenten Larry Cambell .

Hot Tuna är väl som alla vet en offspring ur sextiotalsgiganterna Jefferson Airplane. Denna trio, och ibland kvartett turnerade hårt med sin halvakustiska folkliga bluesvariant. Jefferson Airplane är för övrigt ett av få band från denna tid som det fortfarande går att lyssna på. Ett lyssningsvärt album från storhetstiden är andra plattan, Surrelistic Pillow, från 1967.

Dagens Hot Tuna har ett ledigt fräscht rootrocksound som ibland för tankarna till Eric Clapton och JJ Cale. Jorma Kaukonen är fortfarande en gitarrist med glöd i fingrarna, och sjunger det gör han helt ok.

Här finns också Barry Mitterhoff med som är en hejare på mandolin – vilket bidrar till att musiken blir lättsmält, men också nyansrik. Det hela skulle förmodligen passa bra in på en lördagsdans någonstans i mellanvästern med bandets folkliga, bluesiga och lättflytande sound. En återsamling som alltså lovar riktigt gott!

Bengt Berglind

Fotnot: Det här är första albumet med originalmaterial på över 20 år. Jorma och Jack har spelat in i Levon Helms studio och det hela är producerat av Larry Campbell.

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

12

08 2011

Comments are closed.