Chesnutt och Junkies fungerar utmärkt ihop

Cowboy Junkies ”Demons (The Nomad series vol 2)”  (Proper/Rootsy)

Cowboy Junkies gör en Robyn och släpper fyra album på kort tid. Förra albumet var inspirerat av en tids vistelse i Kina. Nu är det något helt annat och betydligt tyngre musikaliskt. Demons är ett tributalbum till den amerikanske låtskrivaren Vic Chesnutt, som blev rullstolsbunden efter en bilolycka 1983. 2009 lämnade han jordelivet efter en överdos. När nu CJ tar sig an delar av Vics låtkatalog gör de det med en övertygande tyngd som CJ aldrig har varit i närheten av tidigare. Margot Timmins som brukar vara sval, spröd och halvviskande byter nu karaktär. Rösten växer i styrka och hela albumet backas upp av ett ovanligt volymstarkt Junkies.

Wrong Piano, Flirting With You All My Life och Strange Language visar upp att kombinationen Vic Chesnutt och CJ fungerar utmärkt ihop. Ännu bättre blir det faktiskt i albumets höjdpunkt Betty Lonely där CJ svävar fram med en underbar hammondorgel i botten och en plåtig gitarr som extra utropstecken.

Även om jag inte är så familjär med Vic Chesnutts låtskatt så framträder den här för mig i en ny annorlunda och betydligt fördelaktigare skrud. Detta är Cowboy Junkies förtjänst från första till sista albumspåret.

Men visst lockar det till att kolla backkatalogen för Vic.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

23

08 2011

Your Comment