Allt är som vanligt i Dave Alvins musikvärld

Dave Alvin ”Eleven eleven” (Yeproc/Border)

Första intrycket  av Dave Alvins elfte album med elva låtar utgivet 2011 var att det kändes onödigt stabbigt och bredbent. Nu har jag gradvis ändrat mig till det bättre. Dave Alvins djupa baryton mullrar hemtrevligt som vanligt och i sina texter berättar han sina folkliga storys om det hårda och ibland orättvisa livet i det Californien han känner så väl. Alltså, allt är som vanligt i Dave Alvins musikvärld via rock n’ roll-gänget Blasters och förnämliga soloplattor som King of California och West of West.

Dave Alvin är också, som du förmodligen redan vet, en smidig elastisk gitarrist som behärskar sin musik utan att överdriva. Efter alla album och år i branschen vet han vad han gör. Absolut bäst blir det när han drar ner på tempot så att musiken blir luftigare. Som i balladen No Worries Mija då akustiska gitarrer, ståbas och dragspel sätter den rätta atmosfären. Samma  härliga känsla infinner sig i Black Rose Of Texas och inledande Harlan Country Line.

Annars är tempot hårdare och mer bluesrockigt på gott  och ont. Det är ju gott när det svänger men det är  bra om det svänger på olika sätt.

What’s Up With Your Brother är ett smårockigt kul möte med brodern Phil där frågan är, varför de alltid får den frågan som syftas på i titeln. Avslutningsvis möts den bortgångne musikkompisen Chris Cafferty och Dave Alvin vid bardisken efter en sen och blöt kväll i Two Lycky Bums.

Kolla gärna in Chris Cafferty-tributen Man Of Somebody’s Dream samt Phil och Dave Alvins soloplattor så kan du också få en bra sommar.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

21

07 2011

Your Comment