Status Quo är tillbaka på banan igen

Status Quo ”Quid Pro Quo”  (Ear Music/Playground)

Status quo är latin och betyder ungefär: ”oförändrat tillstånd” alternativt, ”ingen utveckling sker”. Många har också tagit fasta på dessa betydelser av gruppnamnet och hävdar med stor envishet vid varje skivsläpp att varje album med Quo låter exakt likadant, och att de alltid har spelat samma slags musik!

Men Quo’s speciella signum är ju att man i de allra flesta fall ska känna igen deras stil, rytm och framförande med en gång! Vi som har färdats tillsammans med Status Quo genom alla år, vet ju också att de över tiden trots allt har anammat en mängd olika stilar och influenser!

Under åren 1968-69 spelade man t.ex. en ganska så primitiv och ointressant engelsk pop, men 1970 började man istället spela tung blues, varvat med bluesrock, och två år senare kom klassikern ”Piledriver”, där bluesrocken nu även får samsas med tung hårdrock. Sedan kom de klassiska Quo-albumen i en lång rad där man etablerade sin tunga boogierock/hårdrock. Men mellan åren 1977 och 1986 glider man dock mer och mer åt det poppiga soundet och det riktigt tunga artilleriet blir tyvärr alltmer sällsynt, men visst rockar det gott fortfarande mellan poplåtarna. Sedan faller mörkret mer och mer över Quo, och de enda ljusen i tillvaron de kommande åren, är de två albumen ”Rock’ till you drop” (1991) , och ”Heavy Traffic” (2002)!

Status Quo har till slut, i mitten 2000-talet, blivit ett trött och ointresserat brittiskt coverband! Men 2005 byter man så skivbolag och helt plötsligt glimtar det gamla Quo till igen, med det intressanta albumet ”The Party Ain’t Over Yet…”, och med  albumet ”In Search of the Fourth Chord” (2007) så är stora delar av det gamla Quo tillbaka igen, med sin gungande boogierock!

Och nu harQuid Pro Quo” (vilket är ett uttryck på latin och som betyder ungefär ”något för något” alternativt, ”tjänster och gentjänster” eller något liknande) kommit och detta album låter egentligen som ett ganska typiskt Quo-album från det tidiga 1980-talet! Och detta är bra, mycket bra!

Detta är ett modernt och piggt album med mängder med invävda element från den tidigare karriären och tycker man om den musik Quo levererade från slutet av 1970-talet och 8-10 år framåt i tiden, ja då gillar man även detta album. Albumet skulle i princip också kunna vara en  naturlig uppföljare till albumet ”Just supposin”, från 1980!

Mycket gung och gitarrer, och det är sannerligen en rockig platta som faktiskt håller hela vägen, även om plattans sista spår – nyinspelningen av popklassiken ”In the the army now” (från 1986), dock känns lite malplacerad! Denna nyinspelning (från 2010) är ju egentligen bara ett inofficiellt bonusspår som har plockats över från det limiterade minialbumet ”In the army now (2010)”  som kom ut förra året!

Ska man då klaga över något gällande ”Quid Pro Quo”?

Jo, man kunde ju ha mixat upp gitarrerna lite mer, för att få fram ett lite mer ruffigare och råare sound! Sedan saknar man också en riktig, megatung och bluesig rocklåt på albumet, och självklart hade en rejäl tung  hårdrockslåt a la ”Piledriver, Quo, Hello, On the level”  suttit som en smäck!

Men man kan ju inte få allt här i livet! Men köper man dubbelversionen av albumet får man i alla fall med ”Official Live Bootleg”, en extra-cd  med tio rockiga liveklassiker.!

Personliga favoriter på ”Quid Pro Quo” är:

”Two way traffic” – en tuff rocklåt!

”Rock’n’roll you” – en klassisk Quo-rocklåt med stor rock’n’roll känsla och gott boogiegung.

”Dust to gold” – en svängig poplåt med uppkäftigt rockkomp!

”Let’s rock” – en rockig boogielåt med blås i kompet, en något annorlunda Quo-låt, men ändå inte, för det låter ju mycket Quo!

”Movin’ on” – en tuff rocklåt som i stort sett kunde ha kommit direkt från albumet från 1976 – ”Blue for you”!

”Frozen hero” – en snabb, tung, gungande rocklåt som doftar 70-tal lång väg!

”It’s all about you” – som är en rockig pärla med lite lätt blueskänsla!

Med ”Quid Pro Quo” är Status Quo tillbaka på banan igen och med de tre senaste studioalbumen i bagaget är hedern tillfälligt återupprättad! Läget är åter status quo!

Roger Skoog

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

28

06 2011

Comments are closed.