Gitarrspelet som vanligt säreget och lysande

Richard Thompson ”Dream Attic” (Proper/Playground)

Richard Thompson har varit ständig närvarande i min musikvärld sedan starten i Fairport Convention, duo albumen med dåvarande hustrun Linda och en lång radda soloalbum, både akutiska och elektriska.

På detta album har Richard tagit med sitt band och spelar in live med publik, kanske för att få ytterligare inspiration och förnyelse. För de senaste soloalbumen har i alla fall i mina öron inte bjudit på samma kvalité som till exempel Rumor And Sight, Darin Adventures och Hand Of Kindness. Dream Attic verkar i alla fall vara ett klart fall framåt. Melodierna är tydligare än på länge och man kan höra musikaliska ekon från engelsk medeltida musik och den folkrock som Fairport Convention lanserade så framgångsrikt. Sedan är ju hans gitarrspel som vanligt säreget och lysande. På en livekonsert på Cirkus i Stockholm för ett antal år sedan trodde vi inte våra öron eller ögon när RT lirade solo, komp och basspel och sjöng på en och samma gång.

På Dream Attic har RT lierat sig med violinisten Joel Zifkinn, vilket hjälper till att höja den musikaliska kvalitén.

Om du vill höra albumets alla spår i akustiska versioner så rekommenderas den deluxe-utgåva som finns i handeln. Så efter några i mina öron halvbra plattor verkar nu RT närma sig storformen igen.Vill du ha mer att både se och höra av Richard Thompson så kolla in DVD/CD-boxen 1000 Years Of Popular Music.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

21

06 2011

Your Comment