Smakrikt, enastående och äkta

Avishai Cohen Seven Seas (Blue Note/EMI)

Avishai Cohen ”Seven Seas” (Blue Note/EMI)

betyg 5       Release: 23 februari

Den israeliske basisten och sångaren Avishai Cohen är tillbaka med nya albumet Seven Seas. Än en gång har han valt att spela in i Göteborg vilket han verkar trivas med.

Avishai har med sig pianisten Shai Maestro och percussionisten Itamar Doari. Elgitarr- och oudspelaren Amos Hoffman, som medverkat på många av Avishais tidigare album, är också med på några låtar. Seven Seas innehåller även en hel del sköna blåsarrangemang. Precis som på förra plattan Aurora använder sig Avishai av sången som del i sina arrangemang. Hans röst uppbackas även i vissa låtar av sång från Karen Malka och Jenny Nilsson.

Albumet kan till en början vara svårt att greppa men de välskrivna låtarna växer efter varje lyssning. Precis som på tidigare album hör man tydligt Avishais mix av mellanösterninfluerade tongångar och rytmer blandat med jazz, latin och andra stilar. Men det är främst det förstnämnda soundet som är tydligast denna gång. Vad som imponerar mest är det otroliga samspelet mellan Avishais basspel, Maestros mästerliga pianospel och Doaris drivande, smakrika och finessfyllda percussionspel.

Vid Avishai Cohens spelning på Fasching 26:e februari spelades dessa låtar med en sådan energi och känsla att man nästan fick svårt att tro det man bevittnade var verklighet. Samspelet var enastående, improvisationerna kring låtarna närmast magiska och bandet hade en mycket god kontakt med och respons från publiken, något som Avishai påpekade och tackade för många gånger. Man verkligen kände låtarnas storhet under denna konsert. Om du någon gång får möjlighet att se Avishai Cohen live så missa inte den chansen!

Bästa spår: Dreaming, Seven Seas, Halah, Ani Aff

Rickard Engström

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

16

05 2011

Your Comment