Konsten att ta ut svängarna

The Haunted Unseen (Century Media/EMI)
The Haunted ”Unseen” (Century Media/EMI)

betyg 4.5

Tolv låtar, 42 minuter och 30 sekunder. Det är vad The Haunted erbjuder musikdiggare med öppet sinne på nya och mycket intressanta Unseen.

Först måste det uppenbara påpekas: det här är en värdig och logisk uppföljare till The Dead Eye, även om Unseen överträffar den i låt efter låt. Det handlar om en frustande, introvert, vemodig och samtidigt livsbejakande skapelse.

Influenserna är många och för att nämna några: blanda Mastodon, Tool, Iced Earth, Opeth, In Flames och – åtminstone i mina öron – framför allt Burst och tillsätt en lagom dos av ”gamla” The Haunted.

Unseen är ett typexempel på konsten att ta ut svängarna. Ordet progressivt används nuförtiden väl ofta för att beskriva olika hårdrocksband, men det känns helrätt (och samtidigt överraskande) och måste användas för att beskriva ”pånyttfödda” The Haunted.
Förra skivan Versus var en typisk thrashskiva, och med tanke på det är Unseen vågad och rent ut sagt f-n så imponerande.

Låtarna? Bäst: Never Better. Minst bra: No Ghost.

En följd av allt det nya är att bandet nu står inför karriärens största utmaning: att förena det gamla och nya materialet på scenen. Det ska bli mycket spännande att se/höra hur det ska gå till.

Magnus Bergström

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

14

03 2011

Comments are closed.