Svenska Spöken

Ghost Opus eponymous (Rise Above/Sound Pollution)
Ghost ”Opus eponymous” (Rise Above/Sound Pollution)

betyg 5

Sverige har mestadels varit förknippat med mellanmjölk i musikbranschen enligt mig. Det har funnits några guldkorn stundtals, men det har aldrig riktigt blivit bra nog. Och det närmaste världsklass vi kan komma är nog Hammerfall. Men det ska bli ändring på saker och ting, för jag har gått med i kulten för Svenska Ghost!

”Opus Eponymous” är ett mästerverk redan från första spåret. Med tydlig inspiration från klassiska Blue Oyster Cult samt med ett fräscht sound, är Ghost något unikt. Jag skulle vilja påstå att det vore ett brott om inte Ghost blir Sveriges nästa rockexport. Det är välproducerat, vackert, stämningsfyllt, klurigt och mörkt. Allt som behövs för att göra ett bra album finns här, kryddat med den där extra ingrediensen ”IT” som gör att bandet kammar hem full pott.

Mina favoriter som ni måste höra är ”Ritual” och det instrumentala mästerverket ”Genesis”. Men hela skivan är i princip njutning. Jag bara måste slå ett extra slag för konstycket att sjunga otroligt vackert och ha med texter som ”The chapel of Ritual, smells of dead human sacrifices, from the altar bed”, ”On this night of ritual, invocing our master, to procreate the unholy bastard”.

Och om detta inte vore nog så lyckas man dramatisera flertalet låtar på skivan och nästan predika för kulten på ett helt genialiskt vis.

Jag kan inte säga något illa om den här skivan, inget alls. Det är bara att köpa. Gör som jag säger, köp den nu! Och just det, en sak till innan jag avslutar, det här var utan tvekan 2010 års bästa skiva. Inte bara i Sverige utan även i världen! Ibland är min uppgift här på nyaskivor.se så enkel.

Ricky Löfqvist

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

29

01 2011

Comments are closed.