Progressiv metal med tyngd

The Shadow Theory Behind The Black Veil (Century Media/EMI)
The Shadow Theory ”Behind The Black Veil” (Century Media/EMI)

betyg 4

En intressant musikalisk kompott med fokus på progressiv metal med tyngd är vad det ambitiösa projektet The Shadow Theory bjuder på. Den som håller i trådarna är Devon Graves/Buddy Lackey (Deadsoul Tribe, Psychotic Waltz). Men det är inte bara tungt, eftersom bandledaren allt som oftast ”lättar upp” låtarna med flöjtspel.

Det finns likheter med Dream Theater, Savatage, Jon Oliva’s Pain och Queen, kryddat med en stor dos folkmusik, men också med många andra band. Innehållsrikt är bara förnamnet på Behind The Black Veil.

Berättelsen som utgör grunden på detta konceptalbum handlar om en man som vaknar upp från mardröm efter mardröm, för att till slut inte kunna skilja på vad som är dröm eller verklighet. Eller om det ens varit drömmar… I och för sig inget direkt originellt tema men det fungerar helt ok för den som – liksom undertecknad – tycker om att följa med i texterna.

Bästa låtarna är I Open Up My Eyes (finfin inledningslåt och något av skivans ”varudeklaration”) och A Symphony Of Shadows (storslagen och makalöst varierad avslutningslåt som knyter ihop säcken alldeles utmärkt).

Att berömma enstaka bandmedlemmars prestationer över andra känns helt onödigt, och också som ett omöjligt uppdrag. Samtliga är kompetenta musiker som till 100 procent vet vad dom sysslar med.

Betygsmässigt är det snubblande nära en femma, men i och med att det känns som att projektet går att utveckla ytterligare så hoppas jag att det betyget kommer till användning nästa gång. För att inte fortsätta med det här projektet vore grymt mot oss musiklyssnare… Spännande musik som kräver uppmärksamhet av lyssnaren växer inte på träd.

Magnus Bergström

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

30

01 2011

Your Comment