Det bästa som hänt klassiska soulmusiken på år och dag

John Legend & The Roots Wake Up! (Columbia/Sony)
John Legend & The Roots ”Wake Up!” (Columbia/Sony)

betyg 4

Min kompis, med utmärkt musiksmak liknande min egen, gillar både John Legend och The Roots – men var för sig. I och med att de nu har lierat sig på albumet Wake-Up!, ansluter även jag mig till fanskaran.

John Legend har för mig varit en soulsångare i lättmjölksklassen och The Roots  har jag aldrig tagit mig tid att kolla in. Det är tydlig att man har sina brister.

Denna sammanslagning är det bästa som hänt den klassiska soulmusiken på år och dag. På detta album blåser de nytt liv i en rad soullåtar med amerikanskt medborgarperspektiv från 60-talet och framåt. Med The Roots i studion och i producentstolen sjunger John Legend med ett nytt självförtroende som för mig är förbluffande. Kanske är det befriande att få sätta tonsillerna i rörelse i låtar av Marvin Gaye och Donny Hathaway när man har ett kanonkomp i ryggen. Här finns också några utmärkta duetter och en liten dos rap. John Legend avslutar detta ljus i soulmörkret med den egna nyskrivna Shine.

Hoppas detta samarbete fortsätter med ett nytt album med orginallåtar vad det lider. Fler sångare som letar efter en nytändning  borde slå en signal och boka tid med The Roots i studion, till exempel Joe Cocker.

Bengt Berglind

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

13

01 2011

Your Comment