Hårdrock med finess

Ill Nino Dead New World (AFM/Sound Pollution)
Ill Nino ”Dead New World” (AFM/Sound Pollution)

betyg 4

Om du inte hört talas om Ill Nino och enbart tittar på omslaget och skivtiteln så är det lätt att bli lurad. En känsla av death metal kan göra sig påmind. Fel!

Ill Nino spelar hårdrock med finess och blandar vanlig sång med growl á la ”Skönheten och odjuret”-stilen (även om det i det här fallet handlar om enbart manliga röster).

Inget nytt med det förstås, men bandet har ingredienser som gör att man mestadels höjer sig över mängden. Som exempelvis tribalstilen på trummspelet, som höjer låtarna till en högre nivå. Ibland är det som att lyssna på en låt i låten om man lyssnar extra noggrant på trummorna.

Överraskande nog är det mittpartiet som är skivans starkaste med vassa rockgodingar som Against The Wall, Mi Revolucion och If You Were Me som alla tre höjer sig över det i övrigt jämnbra låtmaterialet. Och så avslutande Scarred förstås, med en helt suverän refräng och ett kort störtskönt akustiskt break.Kuriosa: passande covervalet Bullet With Butterfly Wings (Smashing Pumpkins) passar bandet som hand i handske.

Det är svårt att likna musiken med något annat, men okej, för lyssnare med öppet musiksinne kan det vara värt att kolla upp Enigma. Det är inte samma stil men något åt det hållet, typ. Det finns också drag av Sepultura även om det absolut inte är samma musikstil.

Ill Nino är spännande…

Magnus Bergström

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

16

12 2010

Your Comment