Fin säsong för poppsykedelia

MGMT Congratualations (Columbia/Sony)
MGMT ”Congratualations” (Columbia/Sony)

betyg 4 

Amerikanska MGMT bildades 2002, kallades då The Management, och var ursprungligen mer utpräglat elektroniskt experimentella för att därefter ännu mer dra åt det renodlade pophållet med anstrykningar av psykedelia och har jämförts med Flaming Lips. Förra plattan Oracular Spectacular debuterade på plats 12 på engelska listan och utnämndes av tidningen Rolling Stone till det senaste årtiondets 18:e bästa album i världen.
Poppsykedeliska 60-talsreferenser som The Zombies och deras mästerverk Odyssey & Oracle dyker upp i huvudet när jag lyssnar på MGMT:s nya album Congratulations. Lite här och där tycker man också att The Small Faces tränger fram som ett stilfullt eko från svunnen tid. MGMT har som sagt ett fantastiskt fint esoteriskt och luftigt tidlöst sound som alltså påminner om det bästa av 60-talets populärmusikaliska utforskningar.

Ja, musiken låter som en flyktig solig sommardag där bitterljuv melankoli och möjligtvis något annat mer hotfullare finns tydligt på lut bakom hörnet, men allt ändå bara känns härligt, ledigt, bekymmerslöst och man ligger och stirrar upp på de fåtalet små lätta stackmoln som svävar förbi på den klarblå himlen. Congratulations har potential att bli en s.k. minor classic, rätt och slätt.

 Henric Ahlgren

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

19

12 2010

Your Comment