Fagerstas nya stoltheter

Bruket En annan klass (Citybird/Sound Pollution)
Bruket ”En annan klass” (Citybird/Sound Pollution)

betyg 3.5

Musikaliskt är Fagersta mest känt tack vare The Hives. Nu kommer ytterligare ett band som kommer sätta Fagersta på punkrockkartan, nämligen svenskspråkiga bandet ”Bruket”. De under våren 2009 med som förband på Hives Sverigeturné. Redan där gjorde de ett mycket bra intryck utan att ha släppt en endaste singel. Så när de under sensommaren 2009 släppte en 3-spårs EP var den mycket efterlängtad i min skivhylla. Det skulle visa sig att den var helt lysande och den var ytterst nära att ta sig in på min tio i topp lista över förra årets bästa skivsläpp. I våras släppte de fullängdsuppföljaren ”En annan klass”.  Titeln på skivan beskriver ganska klart vad Brukets texter handlar om, det vill säga utanförskap i ett kallt samhälle.

Det är en renodlad punkplatta som innehåller en mix av svensk 77 punk och modernare tongångar, en lysande blandning om ni frågar mig. Bästa låtarna på skivan är ”Polisen lägger pussel” och ”Sthlm kallar”, vilka båda fanns med på bandets första EP. Skivan innehåller även den lysande ”Institutionaliserad #2126”.

Jag recenserade den kort under mitt reportage från West Coast Riot (men nu tyckte skivbolaget att den var värd en ordentlig recension vilket jag kan hålla med om). Nu har skivan fått tid på sig att mogna i mina lurar, och jag har inte ändrat inställning till den. Jag tycker fortfarande att det är en mycket bra punkskiva. Enda låten som jag inte förstår mig på är trumsolot ”Bömberns kokbok” – en sådan låt hoppas jag att vi slipper på uppföljaren.

Lars Svantesson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

31

10 2010

Your Comment