Progressiv temaskiva i världsklass

Vanden Plas The Seraphic Clockwork
Vanden Plas ”The Seraphic Clockwork” (Frontiers/Bonnier Amigo)

betyg 4.5

Fyra år efter kritikerfavoriten Christ O är progressiva tyskarna i Vanden Plas tillbaka med nya temaskivan The Seraphic Clockwork.

För den som eventuellt blir avskräckt av ord som progressiv och temaskiva så måste jag påpeka att i det här fallet handlar det inte om ”musik för musiker”, utan i huvudsak om minnesvärda melodier. Men visst ges musikerna också många tillfällen att visa vad dom kan (läs soloutflykter).

Textmässigt handlar det – mycket förenklat – om en annorlunda science fiction-berättelse. Att Vanden Plas är svaga för berättelser känner fansen till sedan tidigare, i och med dom egna musikalerna Abydos, Ludus Danielis och Christ O. Och dessutom har man varit involverade i produktionen av Jesus Christ Superstar, Hair och Der Herbst des Winterkönigs.

På en såpass omfattande och innehållsrik temaskiva som The Seraphic Clockwork är det svårt att plocka ut enstaka favoritlåtar, i och med att det egentligen är en enda låtberättelse uppdelad i olika kapitel. Men okej då, inledande Frequency och avslutande On My Way To Jerusalem är något alldeles extra – progressiv metal i världsklass.

Det skulle vara mycket intressant att få ta del av skivan i sin helhet live, vilket inte borde vara helt osannolikt (kanske på europeiska sommarfestivaler?).

Ja, det är bara att konstatera att så här nära storheterna Dream Theater har inte Vanden Plas varit tidigare. Vad månde bliva…

Magnus Bergström

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

21

06 2010

Your Comment