Grym gitarrfusion kryddad med Joss Stone-soul i världsklass

Jeff Beck Emotion & Commotion (Rhino/Warner)
Jeff Beck ”Emotion & Commotion” (Rhino/Warner)

betyg 4

Om du inte kollat in DVD:n med Jeff Beck ”live at Ronnie Scott” så gör det nu, pronto. Med en liten snortight kompgrupp kanonmusiker i ryggen bjuder Jeff Beck på en smaskig mix ur sin digra låtlista från då och nu.

Joss Stone och Imelda May gör finfina vokalinsatser på scenen och deras röster passar som handsken till Jeffs  gitarrspel, både när det är sublimt eller rockigt tvärrått. På denna platta finns de bägge vokalissorna med. Joss Stone  gör sina bägge soulnummer med en klarhet som inte brukar finnas på hennes egna soloplattor. Imalda  May sjunger också utmärkt med ett stänk av mystik i rösten.

Den andra delen av plattan är helt instrumental och här dominerar och imponerar naturligtvis Jeff Beck stort med sitt gitarrspel. Det är inget konstigt med det. Men det som gör det hela till att man spelar plattan om och om igen är HUR mister Beck spelar. Det handlar om TONEN i gitarren. Till och med i en så sönderspelad melodi som Over The Rainbow, eller operasycket Nessum Dorma  och Corpus Christie Carol stannar tiden och gitarrtonen hänger kvar i luften som en mätt och lycklig kolibri, för att sedan flyga vidare på nya häpnadsväckande äventyr. Hammerhead är fusionrock av bästa märke. Många Jeff Beck-fans skulle säkert vilja ha ett helt nytt album fyllt med något liknande, så även jag. Men så blir det inte denna gång och det känns faktiskt helt OK !

Bengt Berglind

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

22

06 2010

Your Comment