Fylld av genuin rockmusik

Lynyrd Skynyrd "God & guns" (Roadrunner/Bonnier Amigo)
Lynyrd Skynyrd ”God & guns” (Roadrunner/Bonnier Amigo)

betyg396 

Lynyrd Skynyrds nya studioplatta God and Guns , den första sedan 2003 är till bredden fylld av superamerikansk traditionell rockmusik. Bandet som verkar ha överlevt det mesta i rockbranchen som flygkrascher, olyckor och annan bråd död sedan det tidiga sjuttiotalet. Gitarristen Gerry Rossington var med från starten och tillsammans med gruppens två andra gitarrister som bygger de upp sitt egen sydstatsvariant på wall of sound. Ovanpå dessa rifftäta gitarrmattor ligger Johnny Van Zandts klassiska rosslande rockröst , tunga trummor, piano och här och där stråkar.

Mitt eget förhållande till detta band har under många år begränsat sig till den fest där ”The  Smell”, ett spår från den utmärkta plattan Street Survivors från 1976 var den kvällens soundtrack of our lives.

Inleder God and Guns gör utmärkta Still Unbroken och Simple Lifes , den senare en betraktelse över rockmusikern som längtar efter ett lugnt familjeliv, som det var förr. Southern Ways har stänk av gruppens tidiga megahit Sweet Home Alabama. En coverplåga  utöver det vanliga. I  That Ain´t My America och  titelspåret God And Guns fläskas det på så stjärnbaneret håller på att spricka av patriotism och red, blue and whiteattityd. På något sätt så lyckas Johnny Van Zendt, som tog över sångmicken efter storebrors Ronnies tragiska flygolycka, där fler bandmedlemmar omkom, med sin rök och wiskeyfyllda röst bär fram texterna på ett innerligt sätt. Floyd inramas av banjoplink och ackustiska gitarrer och Johnny Van Zandt sjunger själfullt med countrystänk i rösten. Avslutande Gifted Hands är en hyllning till bandets pianist Billy Powell som gick bort under inspelningen av detta album.

God and Guns är fylld av genuin rockmusik som står djupt fastförankrad upp till bootskaften i den amerikanska sydstatsmyllan och Johnny Van Zandts röst gör det trovärdigt.

Bengt Berglind

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

23

12 2009

Your Comment