Dylan visar att det går att sjunga julsånger hur man vill

Bob Dylan "Christmas in the Heart" (Columbia/Sony)
Bob Dylan ”Christmas in the Heart” (Columbia/Sony)

betyg396

Bob Dylan är känd som den mytomspunna mannen som ingen riktigt vet var man har. För saken är den att denna legendar förändrar sig och försöker förnya sig med varje ny skiva som han släpper. Vi kan ta exemplet med studioalbumen som han släppt på 2000-talet. Först ut är Love & Theft (2001) där musikstilarna som blir behandlade är rock, rockabilly och blues. Skivan efter blev Modern Times (2006) Där Dylan på något sätt (tror jag) försöker återskapa det gamla soundet för musiken på 40-50 talet. Det tycker jag han lyckas bra med – han lånade och omarbetade många gamla bluessånger på den här skivan. 2009 var året då Dylan släppte Togheter Trough Life och här tar han ett stort steg framåt och gör musik som fullkomligt osar mexikansk landsbygd . Dragspel, banjos och mandoliner är konceptet och man ser berättaren resa genom snustorra landskap med buskar som blåser över vägen.

2009 var också året då Bob Dylan släppte sitt första julalbum. Han väljer ut låtar som Here Comes Santa Claus, Winter Wonderland, Little Drummer Boy och Must Be Santa. Jag tycker det här är vågat eftersom nog ingen riktigt förväntar sig att han ska eller skulle ha släppt ett julalbum. Men fakta visar annorlunda. Jag tycker efter några lyssningar att albumet är mycket professionellt gjort och det som jag funderade mest på var hur Dylans nasala och raspiga röst skulle passa till julsångerna som jag förknippar med skönsång. Hans band som spelar med honom på skivan är samma band som turnerar med honom. Plus en person – David Hidalgo från Los Lobos.

Dylan visar att det går att sjunga julsånger hur man vill.  Han gör det bra, det blir mjukt och härligt tillsammans med hans band. De har lyckats göra en riktigt bra julsskiva som ska spelas flera jular framöver med familjen. Han gör också något väldigt oväntat när han sjunger på latin i ”Adeste Fideles”. Arrangemangen på låtarna är riktigt bra med många mans/damkörer som harmoniserar med honom. Musiken luffar på och allt slutar lyckligt. Det här är bra.

Robin Blixt

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

24

12 2009

Your Comment