Potentiell klassiker

Katatonia "Night is the new day" (Peaceville/Playground)
Katatonia ”Night is the new day” (Peaceville/Playground)

betyg4516

Framförallt soundmässigt tar grabbarna i Katatonia sin melankoliska metall ännu ett kliv framåt i och med nya skivan Night is the New day, deras åttonde i ordningen. En djup, sfärisk ljudbild tillför ytterligare en spännande dimension till deras redan så särpräglade variant av doom.

Att de kan skriva förbaskat bra låtar vet vi sen förut. Night is the New day är inget undantag. Men visst, det här är musik med otaliga ingångar och nyanser som kräver en lyssnare i full koncentration. Och rätt sinnesstämning, vill jag påstå. Svärtan och melankolin är påtaglig i Anders Nyströms intrikata, genialiska gitarrspel och hudlös i Jonas Renkses motsägelsefullt klara stämma.

Med detta släpp förtjänar bandet än mer uppmärksamhet och erkännande. Plattan växer. Och växer…. I sanning en potentiell klassiker i sin genre.

Mats Johansson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

07

11 2009

Comments are closed.