Något haltande

50 Cent "Before I self-destruct" (Interscope/Universal)
50 Cent ”Before I self-destruct” (Interscope/Universal)

betyg381

Han är generös mot fansen, 50 Cent eller Curtis James Jackson III som han egentligen heter. Nyligen släpptes War Angel LP att ladda ned gratis. Med nya albumet Before I Self-Destruct följer om man så önskar filmen med samma titel utan kostnad och dessutom en dokumentär om Jam Master Jay.

Trots berömmelse och rikedom tycks han verkligen måna om att inte tappa street cred.
Inför släppet av Before I… har han uttalat att han velat åt attityden och aggressionen från debuten Get Rich Or Die Tryin´. Har han lyckats då? I viss mån, ja.

Plattan inleds starkt med intensiva, drivande The Invitation. Redan i andraspåret haltar det tyvärr: Then Days Went By tappar rejält i styrka och tempo. Ungefär i den stilen fortsätter det, att suveräna låtar följs av betydligt mindre bra.

Till höjdarna hör singeln Baby By Me som blir till skön soul med Ne-Yo som gäst. Crime Wave är mäktig med tungt beat, likaså Gangsta´s Delight som (kanske mest vad gäller titeln) känns som en passning till Sugarhill Gang´s klassiker Rapper´s Delight. Hold Me Down är explosiv, trots ett coolt tempo. Death To My Enemies hypnotisk med ett skruvat sound.

Bästa spåret Psycho har allra mest av den eftersträvade attityden och energin, mycket tack vare gästen Eminem, vilket känns symptomatiskt för de stora släppen inom hiphopen 2009. Eminem har hittills lyckats bäst, med det i våras släppta styrkeprovet Relapse.

50 Cent kommer bara drygt halvvägs i sina intentioner. Förutom nämnda spår känns Before I Self-Destruct rätt så lam och det är just attityd, känsla och energi det brister i. Andra gäster på skivan är Dr Dre och Kelly Rowland.

Mats Johansson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

18

11 2009

Your Comment