Karibiska toner, reggae, rock och blues

Rey Fresco "The People" (Eight0Five/Fontana)
Rey Fresco ”The People” (Eight0Five/Fontana)

 betyg380

Rey Fresco från Kalifornien är något av nya kelgrisarna i genren world music och bildades efter ett succéartat jam. Nyutkomna debutalbumet The People är en spännande men i och för sig inte på något vis unik mix av karibiska toner, reggae, rock och blues. Rey Frescos unikum ligger snarare i instrumenten de använder: harpa, requinto jarocho ( ett mexikanskt stränginstrument) och ett trumset byggt av glasfiber från surfingbrädor. Bandet består av Andrew Jones (tr), Xocoyotzin ”Xoco” Moraza (g, harpa, requinto), Roger Keiaho (sång, g) och Shawn Echevarria (b).

Musikaliskt plöjer man i viss mån i samma fåror som en gång Paul Simon när han gjorde sina bästa utflykter inom världsmusiken, vilket också ligger dem lite i fatet. Fårorna är så att säga redan plöjda, flera gånger om. Dock är intensiteten, spelglädjen och kunnandet påtagligt närvarande och det är ett bra låtmaterial bandet har fått ihop.

Bästa spår: All in awe, Precious time och King of the Sea, i vilken Roger Keiaho mycket vackert besjunger sina anor från Fijiöarna. Sämst är den instrumentala Ninja Kush som lyckas med konststycket att bli nästan outhärdligt tjatig, trots sina 2:55.

Mats Johansson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

17

11 2009

Your Comment